Al·legacions de la Colla Gran a la proposta d’actualització de les cercaviles de les festes majors de #SPRibes

En els propers dies es debatrà i es votarà un document de proposta de canvis en les cercaviles de la festa major que proposa, entre d’altres coses, suprimir les matinals o canviar l’hora de la traca. A continuació trobareu les al·legacions que hi ha presentat la nostra colla.

AL·LEGACIONS DE LA COLLA GRAN A LA PROPOSTA D’ACTUALITZACIÓ DE LES CERCAVILES DE LES FESTES MAJORS DE RIBES

Per al nadó, la festa és una melodia que s’acosta, que l’espanta i el captiva al mateix temps. Per al vell és una melodia que se’n va i que l’omple de nostàlgia i d’alegria pel que ha viscut. La festa és del nadó i és del vell que la viuen des de casa, com també ho és del jove que la viu intensament al carrer o dels pares que la viuen amb els fills. És de tots ells i de ningú. També d’aquella persona que, perquè treballa, no hi pot ser tant com voldria i més en els nostres dies difícils.

La festa creix com un arbre, lentament. Assaja branques que després es perden. I potser aquell borró que primer passava desapercebut s’acaba convertint en la capçada més bonica. Un arbre es pot esporgar i podar, però no serrar i esperar que torni a créixer.

Des de la Colla Gran volem felicitar la Comissió de Balls pel document de reforma de les cercaviles ja que és una mostra de feina feta a consciència i amb amor per les nostres tradicions. En conjunt millora i enriqueix la celebració, però conté detalls que són milllorables i algun, inacceptable. Això sí amb un petit esforç es poden esmenar sense trair el conjunt de la proposta, que com hem dit considerem positiva.

En aquest sentit, pensem que la traca s’ha de mantenir a les 13 h. El primer motiu és perquè aquest canvi horari exclou els treballadors. Aquest mateix motiu pot tenir com a efecte indesitjat, que reforci els arguments per passar la festa al cap de setmana. Un altre motiu és que la traca a les 13 h és una tradició específica de Ribes, on la substitució de l’horari solar per l’horari oficial es va resoldre així, mentre a Vilanova es va optar per les 12 h i a Sitges per les 14 h.

També pensem que la matinal s’ha de mantenir a les 7.45 ja que ja que és un acte central de la festa, documentat des de mitjan segle XIX. Ens agrada que continuï fent-se amb els carrers buits, com a estat sempre, ja que aquest és un dels sentits més bells que té: despertar el poble i els camps, convidar-los a la festa. No tenim cap problema a reformar-la. Si cal, es poden reduir les colles per alleugerir-la i deixar-la molt curta, alliberar recorreguts o modificar-los. Pensem que mantenir la matinal és compatible amb començar l’anada a ofici o Sant Pau a les 9 h i que estaria bé que les dues activitats empalmessin.

No acabem de veure clar el recorregut proposat per a l’anada a ofici per Sant Pere. No hi veiem beneficis respecte del recorregut actual i ens fa por que faci menys lluïda aquesta cercavila.

Pensem que els balls i les cercaviles no s’han de menjar la festa major. Ja hi tenen un paper molt més gran que el que hi havien tingut. Per això, pensem que cal salvaguardar el concert de festa major de Sant Pere, concorregut i molt estimat per les generacions de gent gran, generacions que cada vegada seran més nombroses i per tant que cal tenir en compte. Veiem bé l’exhibició de balls de versos si respecta aquest principi i no veiem lloc per a la cercavila final per diverses raons, però la principal és perquè els balls populars i el folklore no s’han de menjar tota la festa, ja que hi ha altres maneres de viure-la.

Per tot plegat, proposem les al·legacions següents:

  1. Demanem el manteniment de la traca a les 13 h el 24 de gener.
  2. Demanem el manteniment de la matinal a les 7.45 h el 25 de gener i veiem bé que es reformi internament (si cal, es poden reduir les colles per alleugerir-la i deixar-la molt curta, alliberar recorreguts o modificar-los) per garantir que s’acaba a les 9 h, d’acord amb la proposta de nou horari per a l’anada a Sant Pau amb la qual pot empalmar.
  3. Demanem el manteniment de la traca a les 13 h el 28 de juny.
  4. Demanem el manteniment de la matinal a les 7.45 h el 29 de juny i veiem bé que es reformi internament  (si cal, es poden reduir les colles per alleugerir-la i deixar-la molt curta, alliberar recorreguts o modificar-los)  per garantir que s’acaba a les 9 h, d’acord amb la proposta de nou horari per a l’anada a ofici amb la qual pot empalmar.
  5. Demanem mantenir l’actual recorregut de l’anada a ofici el dia 29 de juny.
  6. Demanem que si es fa una exhibició de balls parlats la tarda del 29 de juny, sigui compatible tant en horari com en lloc amb l’actual concert de festa major a la plaça Marcer. Com hem dit, no veiem lloc per a la darrera cercavila

Per la resta, molt bona feina. Felicitats!